Feeder jak to napíchnout VII - pečivo

15.03.2012 / 18:37

08

Víte jaká nástraha je neustále po ruce a je velmi snadné si ji kdykoli opatřit? Pečivo. Pečivo je vděčná nástraha kdykoli zapomenete koupit masné červy anebo se vám zakuklí, když je sucho a nejsou žížaly. V tu chvíli je tu vždycky nějaké to pečivo, které se dá použít a to mnoha způsoby. Pečivo ale neberte jen jako nouzovou náhražku jiných nástrah, protože je to přinejmenším rovnocenná nástraha všem ostatním a v některých chvílích může být dokonce výrazně lepší než cokoli jiného. Kaprovité aby navíc pečivo milují. Přijímají jej bez okolků v létě i v zimě. V chladném období patří dokonce k nejúspěšnějším nástrahám vůbec. V zimě strčí lehce do kapsy kdejakého masného červa i žížalu.
 Pozitivní na pečivu je i to, že si jej můžete opatřit kdykoli s minimálními náklady a oproti masným červům nebude doma nikdy vyvolávat žádné rozbroje, pokud jej bude chtít uložit v lednici. Ze všeho pečiva používáme nejčastěji pečivo bílé a to konkrétně rohlíky. Mají tu výhodu, že se dají čerstvé nastražovat přímo na háček a i pokud jsou starší, stačí je trochu napařit a jsou zase jako čerstvé. Jestliže nastražujeme pečivo čerstvé, pak je to téměř vždy kousek kypré střídky, přimáčknuté zlehka k raménku háčku. Zbytek musí tvořit nadýchanou pomalu klesající vločku.
Takto je to nejúčinnější. Jedinou nevýhodou je jen to, že na háčku příliš dlouho nevydrží. Nicméně většinou přijde záběr dřív, než pečivo z háčku spadne. Velmi účinně budete s takto nastraženým rohlíkem chytat v případě, že použijete na stojaté vodě páternosterovou sestavu a velmi dlouhý návazec (i více než jeden metr). Pomalu klesající nástraha dokáže vyprovokovat i ryby, které zrovna potravu příliš aktivně nevyhledávají. Nejčastěji ulovenou rybou bude plotice, perlín, cejn a samozřejmě také kapr. Velikost soust nastražujeme podle velikosti a druhu lovených ryb. Trvanlivější sousto z čerstvého rohlíku získáme tak, že odloupneme proužek kůrky a stočíme jej do ruličky. Tu pak propíchneme háčkem skrz. Je to sice objemnější sousto, ale kapřík, lín, větší plotice a cejni je přijímají bez problémů.                          
 Lovíte-li na řece, pak můžete s větší nástrahou téměř najisto počítat s pěknými tloušti. Nepříjemné je, že čerstvé pečivo brzy osychá a hodně oschlé už se nedá nastražovat. Déle vláčné vydrží, když pečivo napaříte. Rohlíky můžete napařit v celku, anebo nakrájené na kolečka stejně tak snadno jak se napařují v kastrůlku knedlíky. Během napařování je dobré pečivo obrátit aby nebylo z jedné strany příliš mokré. Po napaření jej uchováváme v neprodyšných nádobách, nebo prostě v igelitovém sáčku aby zase zbytečně nevysychalo. Déle vydrží, Vzhledem k tomu, že pečivo výborně přijímá pachy, je možné přidat při napařování do vody nějakou aromatickou látku. Pečivo se tak může stát pro ryby ještě zajímavějším. Obvykle to ale není vůbec zapotřebí.
Výbornou alternativou rohlíku je bílý toustový chléb. Jeho výhoda spočívá především v tom, že tak rychle nevysychá a dá se skladovat velmi dlouho. Já jej připravuji tak, že plátky chleba přestříknu lehce vodou a pak je vložím do sáčku a nechám je asi 15 vteřin v mikrovlnné troubě. Vlastnosti má stejné jako rohlík, ale je více gumový a nevysychá ani zdaleka tak rychle. Z tohoto důvodu používám rohlíky už spíše jen výjimečně.
Mnoho rybářů po napaření rohlíky lisuje a pak z nich krájí kostičky. Takto upravené pečivo sice na háčku i v krabičce dlouho vydrží, ale nepříliš dobře se s takovým soustem zasekává. Lisované kostičky doporučuji nastražovat metodou na vlas, tedy umístit jej mimo háček. Pokud tohle uděláte, máte vlastně rohlíkové boilie. Zde pak vzniká spousta prostoru pro experimenty s různými dipy a posilovači. Tuto věc zcela jednoznačně podporuji, neboť i krátké namočení do dipu znamená obalení pečiva vrstvičkou chránící jej před rychlým rozmočením. V tomto případě výborně fungují i práškové dipy. Nadipované kostičky lisovaného rohlíku jsou vynikající nástrahou zejména na kapry, ale ulovíte na ně samozřejmě i jiné kaprovité ryby. Záleží jen na tom, jak velké sousto nastražíte.
 Mimo háček můžete nastražit jednu, ale klidně i tři kostičky lisovaného rohlíku, pokud vám jde o větší ryby. Jestliže se vám kostičky nelíbí, můžete použít speciální rybářské kleště na rohlíky a budete mít kuličky. Pak už je to opravdové rohlíkové boilie, zejména když si dáte tu práci a každou kuličku prošijete nití pro jednoduché nastražení na háček. Pečivo v jakékoli úpravě lze použít, jak jsem v úvodu řekl, v podstatě kdekoli a kdykoli. Chytá ryby na vodách stojatých i na řece. Lovíme s ním na tvrdém dně, ale klidně i na dně bahnitém. Má totiž tu výhodu, že je velni lehké a do měkkého dna nezapadá. Pokud použijete lisované kostky, platí to také, když je malounko nadlehčíte kouskem nějaké vzplývavé hmoty.
 Jen na jednu věc bych chtěl při lovu na pečivo a obzvláště při lovu feederem upozornit – používejte vždycky velmi ostré háčky a vždy největší možné vzhledem k velikosti sousta., neboť z malého háčku stahují ryby pečivo velmi často absolutně beztrestně!!

 

01 - nastražené pečivo 02 - smotek pečiva 03 - menší sousto pečiva 04 - kombinace pečivo+červ 05 - velké sousto prčiva 06 - pečivo jde nastražit i mimo háček 07 - větší sousto nstraženo mimo háček
Počet komentářů celkem: 0

Nejnovější články

Poslední v diskuzi

02.01.17 / 8:10:58
ladek: i tobě kluku. Já myslel, že už neži...

01.01.17 / 14:20:25
chachar: At´ Vám to tenhle rok žere líp jak ...

27.12.16 / 16:24:02
Ladek: Andrejko já ti taktéž přeji vše nej...

Poslední komentáře

16.08.19 / 9:15:49
Grand Prix Moravy 2019 - prezentační listina
jirka: super...

06.01.19 / 15:33:05
Shimano Twin Power CI4 RA
Martin: Zdravim keby ze ho niekdo predava m...

03.01.19 / 21:48:11
Výroba feederových krmítek
Tomáš: Kupuji kovové natáčky do vlasů...

Archív

2022 / (1) - 2021 / (3) - 2020 / (1) - 2019 / (5) - 2018 / (17) - 2017 / (9) - 2016 / (24) - 2015 / (41) - 2014 / (40) - 2013 / (32) - 2012 / (30) - 2011 / (33) - 2010 / (43) - 2009 / (35)

 

 

 

 

 

 

 

MATRIX

 280

 

 

 

       črs      mrs      črs ús moravskoslezský      mrk_ico1